Al 20 jaar is Gesha een van de meest gewilde koffiesoorten ter wereld. In Panama sloeg het Gesha-nieuws in als een bliksemslag, en sindsdien is deze variëteit zeer geliefd. Ze ontvangt recordbrekende biedingen op koffieveilingen en is met grote regelmaat een prijswinnaar. Panama was al bekend aan het worden in de wereld van kwaliteitskoffie. Toen de Geisha-koffie in 2004 werd ontdekt en door meer Panamese boeren met succes werd verbouwd en tegen hoge prijzen verkocht, werd Panama definitief erkend als kwaliteitskoffieland. De oorsprong van deze koffiesoort ligt in Ethiopië, in de regio Gesha, waar deze bijzondere variëteit nog steeds groeit.

Volgens de International Trade Centre Coffee Guide is Gesha een Ethiopische landrasvariëteit. In agrarische termen betekent dit dat het zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld in een specifieke lokale omgeving gedurende vele generaties – hoogstwaarschijnlijk zonder enige menselijke tussenkomst. In de jaren 30 verzamelden onderzoekers zaailingen en zaden uit Ethiopië en stuurden die naar Kenia en Tanzania, waar de variëteit voor het eerst werd geregistreerd als "Geisha." In de jaren 50 stuurde de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN een aantal van de zaailingen naar het Tropical Agricultural Research and Higher Education Center (CATIE) in Costa Rica. Via deze weg kwam de soort uiteindelijk terecht in Boquete, Panama, op verschillende boerderijen.

Willem Boot op zijn Gesha-plantage

Een van deze boerderijen was Hacienda La Esmeralda – dezelfde boerderij die in 2004 de Best of Panama-winnende koffie produceerde die voor het eerst zo'n grote interesse in Gesha wekte. Dié Esmeralda Geisha werd door BOOT Koffie gekocht als de eerste fantastische Geisha-koffie, ook omdat Willem Boot daar zeer nauw bij betrokken was. Het was Willem Boot die de koffie scoorde met 96 punten, en met een maximum van 100 punten is dat erg hoog. Dit succes was voor hem het startsein om zijn eigen Gesha-plantage te beginnen, onder de naam La Mula. Tien jaar later won Willem’s Gesha de Best of Panama in de categorie Gesha.

Het succes is sinds 2004 onverminderd doorgegaan. Gesha is niet alleen een variëteit, maar ook een begrip geworden. De koffie wordt gekweekt om de gewenste genetische eigenschappen te behouden – voornamelijk het fantastische smaakprofiel.

Wat is er dan zo bijzonder aan?
De body is vaak theeachtig en je proeft complexe, fruitige, gelaagde en bloemige smaken zoals citrusvruchten en bloemen. Regio, klimaat, terroir en de verwerkingsmethode beïnvloeden het uiteindelijke profiel. Gesha is uniek in dat complexe profiel; ze scoren vaak minstens 88 punten op de 100-punten schaal van de Specialty Coffee Association.

Koffieboerin Adriana Beltran produceert op haar plantage in Colombia nu een prachtige, biologisch Skal-gecertificeerde Geisha-koffie. De Colombia La Laguna Geisha Organic - Limited Edition is nu verkrijgbaar bij BOOT.

Colombia La Laguna Geisha Organic - Limited Edition